X

INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


Radość
z posiadania psa
ŻYWIENIE PSÓW
warsztaty: „Żywienie psów”
termin: 03.02.2018
miejsce: Warszawa, Hostel Praga ul. Otwocka 7
cena: 200zł
godziny: 11-15

PROGRAM:
I. Obliczanie kaloryczności karm dla psów oraz szacowanie zapotrzebowania na energię
- Najważniejsze informacje o składnikach pokarmowych.
- Zapotrzebowanie psów na wodę, białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i składniki mineralne.
- Rodzaje energii pochodzącej z pokarmu. Bilans energetyczny organizmu.
- Czynniki wpływające na potrzeby energetyczne psów.
- Określanie idealnej masy ciała psa, na podstawie Body Condition Score.
- Obliczanie zawartości suchej masy i węglowodanów na podstawie etykiety produktu.
- Obliczanie kaloryczności karm gotowych (narzędzia: kalkulatory on-line oraz aplikacje do obliczeń)
- Porównywanie poziomu składników odżywczych między karmami (np. suchą i mokrą)
- Obliczanie dziennego zapotrzebowania na energię metaboliczną dla psów w różnych stanach fizjologicznych m.in.: otyłych, rosnących, pracujących, sterylizowanych czy suk w okresie reprodukcji.
- Czynniki wpływające na wielkość dawki pokarmowej.

II. Jak czytać etykiety?
- Podział jakościowy karm komercyjnych: ekonomiczne, premium, super premium.
- Wymagania dotyczące znakowania karm. Koncepcja clean label
- Zabiegi marketingowe producentów.
- Na co zwracać uwagę porównując składy karm?
- Im więcej mięsa tym lepiej?
- Jakie są różnice między mączką a świeżym mięsem?
- Dodatki do karm - konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki.
- Trendy na rynku pet food: karmy holistyczne, ekologiczne, naturalne, bezzbożowe (grain-free), wegetariańskie, monobiałkowe, bezglutenowe (gluten-free), GMO-free.

DLA KOGO:
Do udziału zapraszamy właścicieli psów, pracowników schronisk, instruktorów szkolenia psów, behawiorystów, zoopsychologów oraz wszystkich, którzy zajmują się na co dzień zwierzętami.

PROWADZĄCA:
KAROLINA HOŁDA-Doktorantka na Wydziale Nauk o Zwierzętach SGGW w Warszawie. W ramach studiów prowadzi badania właściwości fizycznych, chemicznych i sensorycznych suchych karm pełnoporcjowych oraz potencjalnych zagrożeń wynikających z ich długookresowej obecności w diecie psów. W 2016 roku odbyła staż naukowy w Ghent University, w Belgii, na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.
Zawodowo związana z rynkiem zoologicznym od 2008 roku. Prowadzi szkolenia i konsultacje z zakresu prawidłowego żywienia zwierząt towarzyszących. Regularnie publikuje artykuły w czasopismach branżowych. Członek European Society of Veterinary and Comparative Nutrition oraz kapituły konkursu branży kynologicznej Top for Dog.

Warsztaty bez udziału psów.
Akademia Psorbona wydaje uczestnikom certyfikaty uczestniczenia w warsztatach.

ZGŁOSZENIA:
e-mail: szkolenia@psorbona.pl

O miejscu na kursie decyduje kolejność wpłat.
Konieczny wcześniejszy kontakt mailowy.
Zapisujemy na listę uczestników po wpłacie bezzwrotnego zadatku w wysokości 200 zł.
Opłacenie kursu jest jednoznaczne z akceptacją niniejszej oferty.
Prosimy o rozważne zapisywanie się na kurs, w przypadku rezygnacji z kursu opłaty nie będą zwracane.
© 2011 PSORBONA. All Rights Reserved. Design by PlusDesign Created by Websolution.